Булінг та як запобігти йому!

Дата: 01.11.2019 11:16
Кількість переглядів: 207

Булінг та як запобігти йому!

 

Турбота про здоров'я дітей є одним з основних показників ставлення держави до проблем суспільства. Актуальне сьогодні питання булінгу у підростаючого покоління є одним із пріоритетних напрямків державної політики. Саме тому Головне територіальне управління юстиції у Запорізькій області, в рамках загальнонаціонального право?просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО?!», проводить широкомасштабні заходи щодо попередження проявів агресії, цькування в середовищі учасників освітнього процесу, роз’яснює  що саме є булінг та як його запобігти. 

Поняття «булінг» нещодавно введено в українське законодавство відповідно до Закону України від 18 грудня 2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

Булінг (від англ. bully – хуліган, задирака, грубіян, «to bully» — задиратися, знущатися) – тривалий процес свідомого жорстокого ставлення, агресивної поведінки, щоб заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу або ж створити негативне середовище для людини.

Булінг поділяється на:

Економічнийкрадіжки, пошкодження чи знищення особистих речей жертви, вимагання грошей тощо

Сексуальний  – принизливі погляди, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти тощо

Фізичний – штовхання, підніжки, зачіпачання, бійки, нанесення тілесних ушкоджень тощо

Психологічний – поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти,маніпуляції, шантаж тощо

Кібербулінг – приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв (пересилка неоднозначних фото, обзивання по телефону, знімання на відео бійок чи інших принижень і викладання відео в мережу інтернет, цькування через соціальні мережі).                         

                        Як протидіяти?

 

Зателефонуйте на гарячу лінію 0800500225, 116-111 або в Поліцію 102!

 

  • Ігноруйте кривдника. Якщо є можливість, уникайте сварки, зробіть вигляд, що вам байдуже і йдіть геть. Така поведінка не свідчить про боягузтво, адже, навпаки, іноді зробити це набагато складніше, ніж дати волю емоціям.

 

  • Не вступайте в бійку. Кривдник тільки й чекає приводу, щоб застосувати силу. Що агресивніше ви реагуєте, то більше шансів опинитися в загрозливій для вашої безпеки і здоров'я ситуації.
  • Стримуйте гнів і злість. Адже це саме те, чого домагається кривдник. Говоріть спокійно і впевнено, покажіть силу духу.

 

  • Не соромтеся обговорювати такі загрозливі ситуації з людьми, яким ви довіряєте. Обов’язково повідом батькам, вчителям. Це допоможе вибудувати правильну лінію поведінки і припинити БУЛІНГ!

 

Провідний спеціаліст відділу державної реєстрації нормативно-

правових актів Управління державної реєстрації нормативно-

правових актів правової роботи та правової освіти                        

Головного територіального управління

юстиції у Запорізькій області                                                                                      Н.С.Ісаєва


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь