«ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ НАРОДЖЕННЯ»

Дата: 26.11.2019 08:54
Кількість переглядів: 277

«ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ НАРОДЖЕННЯ»

Народження дитини є великим щастям для двох закоханих сердець. Немає в світі сильнішої любові, ніж материнська. Не існує більшого щастя для батьків, ніж бачити оченята свого малюка та тримати його маленькі рученята. Але, разом із щастям та радістю у батьків виникають і приємні клопоти.

Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження. Державна реєстрація народження дитини - проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до «Сімейного кодексу України». Права та обов'язки матері, батька і дитини, ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану. Відповідно до «Сімейного кодексу України», Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" та інших актів законодавства, державній реєстрації підлягає народження фізичної особи та її походження.

Куди звертатись для державної реєстрації народження дитини?

Державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них. Якщо батьки дитини не перебувають у шлюбі, то народження дитини може бути зареєстроване за місцем проживання особи, яка визнає себе батьком дитини, якщо із заявою про державну реєстрацію народження ця особа одночасно подає заяву про визнання батьківства.

В який термін необхідно зареєструватинародження дитини?

Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця від дня народження дитини. У разі несвоєчасної державної реєстрації народження, відділом державної реєстрації актів цивільного стану складається протокол про адміністративне правопорушення відносно батьків.

Хто має право зареєструвати народження дитини?

Державна реєстрація народження проводиться за усною чи письмовою заявою батьків дитини чи одного з них, а в разі смерті батьків або в разі якщо вони з інших причин не можуть зареєструвати народження - за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилась дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Які документи необхідні для державної реєстрації народження?

Підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є:

  • медичне свідоцтво про народження, що видається закладами охорони здоров’я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи;
  • медичне свідоцтво про народження, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу. Ці документи подаються для державної реєстрації народження дитини, яка досягла одного року і більш.
  • акт, складений відповідними посадовими особами (капітаном судна, командиром, начальником потяга тощо) за участю двох свідків і лікаря або фельдшера (якщо лікар або фельдшер були на транспортному засобі), у випадку народження дитини на морському, річковому, повітряному судні, у потязі або в іншому транспортному засобі.
  • У разі відсутності лікаря або фельдшера державна реєстрація народження проводиться на підставі вказаного акта та медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу;
  • лікарське свідоцтво про перинатальну смерть, у разі мертвонародження.

Ці документи подаються до органу державної реєстрації актів цивільного стану, де реєструється народження.

Одночасно із медичним свідоцтвом народження подаються:

  • паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них). Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред’явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.
  • паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою;
  • документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, спільна заява матері та батька дитини, заява матері).

Отриманнясвідоцтвапро народження у медичномузакладі

Свідоцтво про народження дитини можна отримати не лише у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, а й у пологовому будинку, де приймаються пологи.

Відділами державної реєстрації актів цивільного стану Запорізької області, на території яких є медичний заклад, де приймаються пологи, запроваджено прийняття працівниками відділу документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини та видачі свідоцтв про народження дітей безпосередньо у медичних закладах, де приймаються пологи.

З цього питання працівниками відділу державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється виїзний прийом громадян безпосередньо у закладі охорони здоров’я, де приймаються пологи.

Суть заходу полягає у можливості отримання свідоцтва про народження дитинище до виписки з пологового будинку.

Це є можливим завдяки роботі у пологовому будинку співробітника відділу державної реєстрації актів цивільного стану у режимі фронт-офісу, який здійснює прийом документів та видачу свідоцтв.

Отже, збираючи все необхідне до пологового будинку, слід взяти з собою: паспорт батька та матері, свідоцтво про шлюб. На випадок тих чи інших питань до батька (батьки на різних прізвищах, визнання батьківства) при державній реєстрації народження дитини необхідна присутність і самого батька.

Ця новація має стати приємною та досить практичною новиною для батьків, адже відтепер вони мають можливість отримати найперший документ своїх немовлят – свідоцтво про народження, не витрачаючи зайвого часу на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану та постійно залишатися поряд зі своїми малюками.

У всіх пологових відділеннях та спеціалізованих пологових будинках Запорізькоїобласті працівники відділів державної реєстрації актів цивільного стану проводять прийом документів за єдиним графіком, а саме: вівторок, середа, четвер, п’ятницяз 9.00 до 10.00.

В обласному перинатальномуцентрі Запорізької обласної ради проводять прийом документів за графіком: понеділок, вівторок, середа, четвер, п’ятниця, суботаз 9.00 до 10.00.

Шановні батьки, чекаємо на вас для своєчасної (на протязі місяця від дня народження дитини) реєстрації народження.

 

 

Заступник начальник Управління –

начальник відділудержавноїреєстрації

актівцивільного стану Управління

державноїреєстрації Головного територіально

управлінняюстиціїуЗапорізькійобласті Т.В.Мехтієва

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь